Pisang Emas



Pisang terbahagi ke dalam dua golongan utama, iaitu untuk masakan dan untuk dimakan segar. Antara jenis-jenis untuk masakan ialah pisang tandok, nangka dan raja; manakala antara jenis-jenis yang terkenal untuk dimakan segar ialah pisang mas, berangan, rastali dan embun.
Pisang mas mempunyai ciri-ciri istimewa yang memungkinkan ianya dipasarkan ke luar negeri. Jenis ini mudah diusahakan, tahan terhadap Penyakit Panama (Penyakit utama tanaman pisang), dan cepat mengeluarkan hasil (9—11 bulan). Buahnya sangat sesuai untuk dimakan sebagai “pencuci mulut”. Isinya yang manis, harum dan bertekstur halus sangat disukai pengguna.
Pokoknya rendah hingga sederhana tingginya, iaitu antara 2.0—2.5 meter tinggi. Batang palsu (pseudostem) dan pelepah (petioles) berwarna hijau kekuningan.
Ukuran tandannya di kira kecil, berat purata antara 8—12 kilogram dan mempunyai 5—6 sikat. Biasanya setiap sikat mempunyai 15—18 bij’i buah dengan ukuran panjang 9—11 cm dan garispusat 3—4 cm.
Buah pisang mas berkulit nipis dan berwarna kuning bila masak. Isinya pula berwarna kuning keemasan, lembut dan manis.
Jangka masa menanam hingga mengutip hasil adalah antara 9—11 bulan.

Tanaman Manggis



Pokok manggis mempunyai ketinggian yang tidak melebihi dari 12 meter. Batangnya berwarna perang kemerahan manakala daunnya berwarna hijau tua dan berkilau apabila terkena cahaya matahari. Daunnya berbentuk bulat panjang, akuminat, tebal, keras dan 15 hingga 25 cm panjang. Bunganya adalah hermafrodit. la mempunyai petal yang lembut dan sepal yang bentuknya hampir bulat dan rata. Lebar bunga adalah 5 cm. Bunganya tumbuh sendirian atau berpasangan. Jumlah stamennya adalah banyak berbanding dengan ovarinya yang hanya 4 ke 8 sel dengan stigma.
Buah manggis mempunyai rasa yang manis. Bentuknya bulat dan licin. Kulitnya berwarna merah-ungu, keras, tebal dan kuat. Isinya berwarna putih berjumlah 5 ke 7 ulas. Buah manggis ini berukuran 3.8 cm hingga 7.6 cm garispusat dan kulitnya setebal 6 mm.

Pokok manggis boleh hidup dengan baiknya di kawasan tanah rendah tropika. la memerlukan suhu yang tinggi dan keadaan yang lembab.
Pokok manggis berbuah setelah 6 hingga 8 tahun ditanam. la berbuah 2 kali setahun. Purata hasil yang diperolehi bagi pokok yang berumur 7 tahun ialah 60 biji buah sepokok. Hasil akan meningkat hingga ke 1,800 biji buah sepokok pada tahun ke-21.

Kematangan buah boleh dilihat melalui perubahan warna buahnya. Buah manggis mula matang apabila bintik berwarna kemerahan terbentuk pada kulit buah. Seterusnya ia akan bertukar menjadi warna unggu kemerahan kemudian diikuti warna merah sepenuhnya dan akhir sekali merah gelap atau hitam. Penuaian hasil untuk eksport sesuai dibuat bila bintik-bintik kemerahan mula terbentuk. Pada peringkat ini buah boleh disimpan lama dan sesuai untuk pasaran jauh.

Teknik Penuaian

Bush manggis yang terbentuk berpisah antara satu di hujung dahan membuatkan penuaiannya menjadi susah. Semasa memetik buah, jangan biarkan buah terjatuh di atas tanah kerana buah yang tercedera akan menjadi keras. Isi buah juga akan rosak dan bertukar warna daripada putih menjadi perang. Selain daripada itu getah buah juga akan meleleh keluar dari kulit buah yang telah pecah.

Cara yang biasa digunakan untuk memetik buah ialah menggunakan galah. Galah tersebut hendak mempunyai bekas di hujungnya yang boleh menahan buah daripada jatuh. Galah yang mempunyai jaring lebih praktikal untuk kegunaan secara komersil. Galah tersebut ditolak dan buah akan jatuh ke dalam jaring.

Tanaman Pegaga



Di Malaysia, pegaga amat popular di kalangan tiga kaum utama negara ini iaitu Melayu, Cina dan India. Bagi kaum Melayu, ia di makan secara segar sebagai ulam, bagi kaum Cina digunakan sebagai minuman penyejuk badan, manakala bagi kaum India, digunakan sebagai tonik kecerdasan minda. Di Madagaskar pegaga dikeringkan, dikisar dan digunakan untuk merawat penyakit kusta, asma, sifilis, bronkitis dan luka-luka kulit. Kini pegaga banyak digunakan sebagai ramuan dalam penyediaan ubat-ubatan dan kosmetik di negara-negara Eropah, Amerika Syarikat dan Jepun.

Selain itu pegaga boleh digunakan secara segar sebagai ulam atau diambil air rebusan akar dan daun. la juga telah dijadikan teh herba, minuman tenaga kordial atau diekstrak bahan aktifnya untuk dijadikan pil dan krim.

Pegaga juga boleh hidup di kebanyakan jenis tanah asalkan tanah itu tidak terlalu berpasir atau terlalu liat. Untuk tanaman secara komersial, tanah yang gembur adalah lebih baik untuk memudahkan kerja-kerja memungut hasil. Tanah yang baik ialah tanah yang gembur, subur dan mempunyai bahan organik yang tinggi serta mempunyai saliran yang baik.

Sebelum penanaman, batas-batas tanaman disediakan sama ada seeara manual atau menggunakan bajak putar (rotoridger). Lebar batas iaitu 1.5 m di bahagian bawah manakala lebar permukaan atas batas di antara 1.0 – 1.2 m. Panjang batas adalah mengikut keperluan dan keluasan ladang.

Jarak tanaman yang sesuai ialah 20 cm di antara baris dan 20 cm di antara pokok dalam baris.

Air yang mencukupi adalah penting untuk pertumbuhan dan hasil yang baik. Pegaga mempunyai akar yang cetek dan pengairan adalah paling kritikal dalam masa 2 minggu pertama selepas ditanam di ladang. la perlu disiram setiap hari sekiranya tiada hujan. Penyiraman boleh dikurangkan kepada 2-3 hari sekali selepas 2 minggu. Sistem pengairan renjis berputar mikra adalah sesuai untuk tanaman pegaga.

Jenis Sayur-sayuran


Sayuran boleh dibahagikan kepada 4 kumpulan. Kumpulan yang pertama terdiri daripada sayuran jenis daun. Sayuran jenis daun seperti kangkung, bayam, cekur manis (asing-asing) dan yang lainnya akan memberikan unsur-unsur mineral, seperti besi dan kalsium. Sayuran ini juga membekal- kan vitamin A dan vitamin C. Sayuran jenis daun hijau muda, seperti kubis, sawi hijau dan kai lan juga membekalkan zat-zat makanan yang sama.
Kumpulan yang ke-2 terdiri daripada sayuran jenis buah. Contoh-contoh yang biasa termasuklah terung, cili, tomato, timun, peria, labu dan berbagai-bagai jenis kekacang. Buah yang berwarna merah, kuning atau oren akan membekalkan vitamin A. Semua sayuran dalam kumpulan ini akan memberikan mineral-mineral dan vitamin-vitamin yang menyedapkan lagi rasa makanan.

Contoh-contoh sayuran kekacang antaranya ialah kacang botor/kelisa, kacang panjang, kacang buncis, kacang soya dan kacang hijau. Sayuran ini sangat penting kerana di samping mengandungi zat-zat makanan yang lain, ia juga banyak mengandungi protein. Dengan demikian sayuran jenis ini mustahak dimakan jika sumber protein yang lain, seperti daripada ikan, daging dan telur berkurangan dalam hidangan seharian. Sayuran kekacang ini juga banyak membekalkan vitamin B yang diperlukan untuk kesihatan badan.
Kumpulan yang ke-3 ialah sayuran jenis akar. Ini termasuk lah jenis ubi seperti ubi keledek, ubi keladi, ubi kayu, lobak, karot dan sebagai lagi. Ubi yang berwarna putih membekalkan karbohidrat yang penting untuk menghasilkan tenaga. Jenis ini juga banyak memberikan vitamin dan mineral. Ubi yang berwarna kuning, seperti karot dan ubi keledek, di samping membekalkan tenaga, juga banyak membekalkan vitamin A.
Kumpulan yang ke-4 terdiri daripada sayuran jenis bunga seperti kubis bunga dan brokoli. Penggunaan sayuran ini semakin meningkat di kalangan penduduk Malaysia. Ia biasanya ditanam di kawasan dataran tinggi dan berhawa dingin. Kebanyakan sayuran kubis bunga dan brokoli masih diimport dari Australia, Indonesia dan Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, baru-baru ini usaha telah dibuat untuk menggalakkan penanaman sayuran jenis ini di kawasan dataran rendah. Beberapa varieti yang sesuai dengan suhu panas, iaitu jenis yang boleh berbunga dalam suhu tersebut telah dikenal pasti untuk panduan para pekebun. Biji benih varieti ini boleh diimport dari Taiwan, Jepun, Australia dan Holland.

Khasiat Nanas




SAKIT TEKAK (TONSIL)

Jika anda sakit tekak atau tonsil, kupas bersih sebiji nenas muda dan rendamkan ke dalam air garam semalaman. Seterusnya, kisar sehingga lumat nenas tadi dan tapis. Minum perahan ini sehingga habis dua hari sekali sehingga sembuh.

KENCING BATU KARANG

Untuk meredakan kesakitan akibat kencing batu karang, kupas bersih buah nenas yang separuh masak. Kisar, tapis dan minum sekali setiap hari. Hampasnya pula, tempekkan ke bahagian ari-ari atau ke tempat yang sakit untuk menyejukkannya. Selain itu, jus nenas ini juga dipercayai dapat membantu mengubati masalah jangkitan pada salur kencing.

BENGKAK GUSI

Kiranya gusi anda bengkak mungkin kerana jangkitan atau luka tetapi bukan kerana sakit gigi, tampalkan pada bengkak umbut nenas yang ditumbuk lumat dengan garam. Ganti tempekan lama dengan yang baru mengikut keadaan.

SEMBELIT ATAU PANAS DALAM PERUT

Untuk mengubati sembelit atau masalah panas dalam perut, minum air rebusan setengah biji buah nenas muda bersama air tiga biji buah kelapa muda. Rebus sehing¬ga masak, tapis dan minum segelas dua kali sehari.

RAMBUT BERUBAN

Jika anda masih muda tetapi rambut sudah mulai beruban, cubalah petua berikut. Campurkan 200 cc jus buah nenas manis, 100 cc santan kelapa dan 100 cc jus pera¬han limau purut. Lumurkan ke seluruh rambut dan biarkan selama yang termampu sebelum mencucinya. Di masa yang sama, jangan gunakan apa-apa minyak rambut yang mengandungi bahan kimia. Sebaliknya, gunakan minyak kelapa atau minyak lenga.

TEKANAN DARAH RENDAH

Bagi mengubati masalah tekanan darah rendah, masak 60 gram isi ayam bersama 250 gram nenas ranum (potong halus). Tambah garam mengikut selera dan makan de¬ngan nasi. Amalkan menu ini sehingga tekanan darah kembali normal.

PANAS BADAN

Untuk menyejukkan badan di hari yang panas terik makanlah sepotong nenas manis dengan bercicah garam atau kicap masin. Amalan ini juga baik untuk membantu proses pencernaan. Khabarnya pula, jika ianya dimakan di waktu malam hari, ia meningkatkan syahwat.

SEDUAN

Untuk menghentikan seduan, rebus sehelai daun pokok nenas (pilih yang paling pan- jang) dalam dua liter air. Tapis dan setelah suam, cuba minum sehingga habis sebaik- baiknya dalam satu nafas.

PERINGATAN

Wanita yang mengandung ditegah dari makan nenas muda kerana dikuatiri akan mencacatkan bayi dalam kandungan. Tetapi jika sudah mengidam, carilah buah nenas yang betul-betul masak atau ranum. Namun jangan makan terlalu banyak. Mereka yang mempunyai masalah ulser dalam perut atau gastrik juga dinasihatkan jangan makan nenas yang bersifat tajam. Terlalu banyak makan nenas juga boleh menyebabkan sakit kepala dan menyempitkan salur kencing

Penanaman Kacang Tanah



Tahukah anda? Apakah carian yang paling popular mengenai kacang tanah? Antara 9 kata carian mengenai kacang tanah yang orang ingin tahu ialah mengenai kacang tanah goreng pedas, kacang tanah goreng bersalut tepung, kacang tanah goreng berempah, kacang tanah kalori, kacang tanah penyebab jerawat, kacang tanah untuk ibu hamil, kacang tanah sambal dan juga biskut kacang tanah. Jarang sekali orang ingin tahu panduan atau bagaimana menanam kacang tanah.
Jika anda ingin menngetahui kaedah atau cara penanaman kacang tanah, anda boleh merujuk di sini >> http://www.pertanianperak.gov.my/ atau di sini >> http://www.utusan.com.my/
Secara ringkas, biji benih yang disyorkan bagi penanaman adalah 60kg/ha di mana jarak jarak tanaman yang digunakan ialah lebih kurang 50 sm x 10 sm, sebiji selubang dengan kepadatan 200,000 pokok /hektar. Hasil kacang tanah boleh dikutip antara di antara 90 dan 110 hari selepas ditanam bergantung kepada varieti yang ditanam. Sesetengah varieti boleh dikutip seawal 2 setengah bulan dan Anggaran hasil adalah tiga hingga 4 tan sehektar

Tanaman Nanas Gandul




Nanas merupakan salah satu di antara sembilan jenis buah-buahan yang diberi keutamaan untuk dimajukan di bawah Dasar Pertanian Negara ke Tiga. Kebanyakan nanas yang ditanam di negara ini dibahagi kepada dua kategori iaitu jenis nanas untuk tujuan pemprosesan (kaleng) dan jenis yang ditanam segar.


Hasil pengeluaran nanas gandul pada masa ini adalah dibawah 20,000 kg/ekar (50,000 kg/hektar). Nanas gandol hanya untuk diproses sahaja (tidak dimakan segar)

zwani.com myspace graphic comments